The Secret Life of Art

Bijdragen van buurtbewoners

Henriette van Dreumel

Plantage Middenlaan

Amsterdam 1018

maker: Anthonia van Dreumel – Gezicht op de Maas bij Alphen

woonkamer

Dit is “Gezicht op de Maas bij Alphen” geschilderd door mijn tante Anthonia van Dreumel. Zij was een zeer bijzondere dame. Heeft als novice in het klooster gezeten, maar besloot toch niet in te treden. Is altijd vrijgezel gebleven en heeft gezorgd voor “De Ooms”, mijn oudooms. Toen die overleden waren was zij zo oud dat er aan trouwen niet meer te denken viel. Zo ging dat toen. Op nog latere leeftijd begon zij te schilderen. Altijd onderwerpen die grote indruk op haar maakten. Mijn zusje heeft bijvoorbeeld het schilderij: “Reinier Paping wint de barre elf-stedentocht van 1963”. Ook zijn er in de familie nog: “De grot te Lourdes waar de heilige maagd Maria aan Bernadette verscheen”, “De grote overstroming van de Maas in 1993” en heb ik zelf nog het wandkleed “De eerste man op de maan”.
Op dit schilderij zie je de rivier de Maas en de windmolen “Tot voordeel en genoegen” van haar vader. Ja, zij was een molenaarsdochter en ik een molenaarskleindochter.
De molen is nu niet meer in de familie, hij stond in de uiterwaarde en door de overstromingen van de Maas werd hij ondermijnd en begon te vervallen. Opgekocht door monumentenzorg voor een symbolisch bedrag, deeltje voor deeltje uit elkaar gehaald (elk deeltje werd genummerd) en op de dijk weer in elkaar gezet. Dit alles heeft als kind grote indruk op mij gemaakt.
Een tante die schilderde, en molen die per steentje genummerd werd en weer opgebouwd, de verhalen over de overstromingen...

Ik ben heel blij dat ik de molen en de Maas nog altijd heb!

Nu hangt “Gezicht op de Maas bij Alphen" in mijn plantenhoekje, bij de leesstoel, mooi in het licht. Het is eigenlijk ietsje groter, maar de lijst die er nu voor hangt past er wel mooi bij.