The Secret Life of Art

Bijdragen van buurtbewoners

Brunette van Eijseldijk

maker: mijn opa

huiskamer

Mijn favoriete kunstwerk is een tekening gemaakt door opa. Kunst maakte je, in die tijd, maar in je vrije tijd. Dat haalde hij vooral in na zijn pensioen; met olieverf of kleurpotlood tekende en schilderde hij landschappen uit de krant en bekende schilderijen na. Niet zo’n beetje ook, vrienden en familie konden de muren volhangen met een echte van Eijseldijk. Vooral in Florida waar een tante (en dochters) van mij woont, hangt het vol met winterlandschappen.
Bruegel en Bosch waren zijn favoriet en al snel kwamen de “lelijke smoelen” voorbij die erg in de smaak vielen bij de hele familie. In verschillende samenstellingen en formaten is de “Kruisdraging” van Jheronimus Bosch gemaakt, soms met een nieuw verzonnen gezicht erbij als de compositie erom vroeg. Speciaal voor mij maakte hij een kleintje (28 x 31 cm), ik woonde nogal petit.
Nu hangt hij op de gang en dat is mooi want daar kom ik een paar keer per dag langs. Omdat bijna de hele familie een versie van dit schilderij heeft hangen zijn deze smoelen een familieportret geworden, de lelijke tak dan...