The Secret Life of Art

Bijdragen van buurtbewoners

George van Lingen

maker: Cornelia van Lingen – (onvoltooid)

huiskamer

Het meisje op de foto

Tijdens de hongerwinter zagen veel ouders zich gedwongen om hun kinderen naar het platteland te sturen, met de Winterhulp’, een programma van de NSB. Zo ook de ouders van George, terwijl de NSB bepaald niet goed lag in een gezin waar de vader voor de Arbeiteinsatz ondergedoken was. Maar je moest toch wat.
Het begon met een enorme tocht voor de kinderen. Eerst ‘s nachts in het donkere ruim van een boot het IJsselmeer over, dan twee dagen door de Smildersvaart naar Assen, dan nog drie dagen wachten in een kerk en ten slotte met paard en wagen naar een onbekend gastgezin. George kwam in Peize terecht, 10 kilometer onder Assen, bij een fijne gastfamilie met volop te eten.

Na de oorlog is hij daar nog een paar keer langs geweest, zoals een jaar na de oorlog, samen met zijn broer, op samengeraapte fietsen met ’antiplofbanden’. Zo ook in 1951. George, inmiddels een jaar of zeventien, zag hij bij zijn voormalige gastgezin een fotootje van een vriendin van een dochter des huizes. Dat meisje hield hem bezig… Ze heette Cornelia en bleek bij het Amstelhotel in Amsterdam te werken. Terug in Amsterdam heeft George er meteen werk van gemaakt. Hij ging naar het Amstelhotel en vervolgens was het meteen raak. Een mooi meisje en een bijzondere vrouw, een vrouw met kleur. Ze maakte muziek op accordeon en schilderde doekjes met landschappen.
Nog niet lang geleden werd ze geleidelijk minder. De macht over geheugen en geest ontglipte haar. Ze is opgenomen en inmiddels overleden. Het laatste schilderijtje, hier aanwezig, maakte ze niet meer af…