The Secret Life of Art

Bijdragen van buurtbewoners

Maria Smolders

maker: onbekend – Japanse vlieger

slaapkamer

Deze vlieger hebben we jaren geleden gekocht in Japan, in een nogal aftands uitziend tweedehands winkeltje in een voorstad van Tokio. Toen onze kinderen nog klein waren, vonden ze het gezicht maar eng. De vlieger hangt nu in een kamer waar we af en toe gasten laten logeren, en ik vraag altijd als ik hen de kamer laat zien of ze er bang voor zijn, in dat geval kan ik hem tijdelijk van de muur halen.

Japanse vliegers horen tot de meest spectaculaire van de hele wereld. Ze doen niet alleen dienst als speelgoed voor jong en oud, maar het zijn ook ware kunstwerken. De vliegers worden gemaakt van een frame van bamboe of hout, en daar overheen wordt papier geplakt, met allerlei veelkleurige geometrische motieven of gezichten van samoerai-krijgers. Er zijn vliegers in allerlei soorten en maten. Op de eerste dag van het nieuwe jaar worden er in Japan vliegers opgelaten. Op die dag gaan veel mensen naar een park om daar, liefst gekleed in kimono, traditionele spelletjes te doen.

Deze vlieger is voor mij een herinnering aan de tijd die ik heb doorgebracht in Japan. Hij geeft kleur aan het huis en staat symbool voor het traditionele Japan, dat naar ik hoop niet verdrongen zal worden door het moderne leven.