The Secret Life of Art

Bijdragen van buurtbewoners

Saman Bronckers

Rapenburgerstraat 123

Amsterdam 1011 VM

maker: Aat Remkes

huiskamer

Als kind kwam ik vaak bij de kunstenaar thuis. Hij is immers de vader van een vriend van me.
Van de basisschool tot de dag van vandaag. Nog steeds kom ik bij hem en zijn vrouw over de vloer waar ik altijd even een blik werp op zijn werken.

Als groot fan van zijn abstracte schilderijen heb ik dit specifieke werk de afgelopen jaren vaker voorbij zien komen.
Dat het op een goede dag bij mij thuis zou hangen had ik toen niet kunnen denken. De donkere tinten en het mysterieuze dat het schilderij uitstraalt zijn voor mij het meest inspirerend, maar ook de persoonlijke waarde is van groot belang. Ik zie in dit werk namelijk ook een verbintenis. 

Het slaat een brug tussen mijn jeugd en een hele bijzondere man die ik al bijna mijn leven lang ken. Maar ook alles wat daar aan verbonden is.
Van het meest uiteenlopende jeugdsentiment tot zijn zoon en echtgenote.  

Tot slot is er nog één gegeven dat dit werk extra bijzonder maakt en wellicht herkenbaar is voor iedereen.
Voor deze lezers misschien recent of al vreselijk lang geleden; die aller eerste keer dat je een écht schilderij in je eigen woning hebt opgehangen.
Ik denk dat veel kunstliefhebbers zich hun allereerste schilderij goed zullen heugen. Met de toen naderende dertig werd veel studentikoze rommel zorgvuldig uit huis verwijderd. Van de IKEA print die bij miljoenen huishoudens te vinden is tot alle fotolijstjes die de muren moesten sieren. 

De wetenschap dat ik dit schilderij mijn leven lang meeneem, waar ik ook zal wonen en hoe oud ik zelf ook zal zijn, is bijzonder voor me.
Het zal altijd het eerste schilderij zijn én gemaakt door iemand die ik mijn leven lang zal koesteren.