The Secret Life of Art

Bijdragen van buurtbewoners

Toke Smolders

maker: Iziz (6 jaar)

in de bijkeuken

Zelfportret van Iziz

Mijn kleindochter Iziz, nu 14, tekende haar zelfportret toen ze 6 jaar was. Het was juli 2007, zij had al zomervakantie en ging een dag mee naar mijn werk bij de hogeschool. Toen ze uitgekeken was op haar boeken en moe van het verstoppertje spelen en ´spioneren´ in de kamers van mijn collega´s, wilde ze tekenen. Voorzien van flapover-vellen, potloden en viltstiften ging ze aan de slag, afwisselend liggend en op haar knieën zittend op de grote tafel in de hal bij mijn kamer. Ze tekende en schilderde al haar hele leven graag en in mijn ogen verdienstelijk, maar dit zou haar eerste portret op dit grote formaat worden.

Ze schetste eerst met potlood de contouren en werkte daarna verder met viltstift. Ze keek daarbij voortdurend goed naar zichzelf om het ´echt´ te maken. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het rokje met streepjes dat ze die dag aan had en aan haar in die tijd nog blonde, loshangende haar. De riem en de schoenen daarentegen zijn niet ´echt´ maar ´fantasie´, dat was niet erg vond ze. Ze werkte geconcentreerd en onafgebroken wel anderhalf uur tot het schilderij klaar was. Ze zette zelf haar naam eronder, ik schreef de datum. De sticker van Cinekid linksboven heeft ze er later opgeplakt, om een ´foutje´ weg te werken.
Het schilderij was voor mij, nee, ze wilde het zelf niet, want haar kamer was veel te klein. Ik lijstte het portret in om later, als zou verhuizen naar een groter huis, alsnog aan Iziz terug te kunnen geven. In afwachting van die verhuizing en bij gebrek aan ruimte op mijn muren zette ik het schilderij voorlopig op de wasmachine in het keukentje achter de studio. Daar staat het nog steeds, de voorlopigheid werd bijna een decennium, zo gaat dat soms met ideeen. Altijd als ik in het keukentje kom denk ik aan de concentratie en het plezier waarmee Iziz haar zelfportret ten voeten uit tekende. En iedere keer weer hoop ik dat Iziz dit portret nog eens in haar eigen kamer zal ophangen, ooit, later.